Държавата абдикира от това да се грижи за жертвите на домашно

...
Държавата абдикира от това да се грижи за жертвите на домашно
Коментари Харесай

Жертва на насилие: Ако законът беше актуализиран, Кристина можеше да е жива

Държавата абдикира от това да се грижи за жертвите на домашно принуждение и предостави функциите си на неправителствени организации.Те могат единствено да съветват потърпевшите дами, нямат други пълномощия. Това заяви пред Нова телевизив Клавдия Дали, жертва на принуждение. Според нея обществото към този момент е привикнало с сходни вести и „ сме претръпнали ”.
Прочетете още
„ В момента, в който жертва подаде сигнал за домашно принуждение, съдът би трябвало да има пълномощие да назначи психическа и психиатрична експертиза, с цел да се направи оценка на риска. Ако това се беше случило упрекнатият за убийството на откритата в куфар жена, нямаше да може да стартира работа в мобилен оператор ", разясни Дали. 

По думите й, в случай че Законът за отбрана от домашно принуждение беше обновен, може би Кристина е щяла да бъде жива в този момент.

„ Последната актуализация е от 2019 година Оттогава се знае за 70 убити дами в условия на домашно принуждение, а потърпевшите са хиляди. Тези, които не са получили съответна помощ, са стотици. България е наказана от Европейския съд по правата на индивида по тази причина, че не е направила своевременна оценка на риск за жертва, вследствие, на което тя е била убита макар издадената й заповед за отбрана ”, изясни Клавдия Дали.

Разказът и е дни след следващото грубо ликвидиране на жена от нейн някогашен другар.  32-годишна Кристина бе  открито в багажник на автомобил  в София.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР